Over de boot

 

DE IJSVOGEL HEEFT EEN OVERDEKT ACHTERDEK!

 

Pareltje van een boot

De nostalgische rondvaartsleepboot "IJsvogel" is gebouwd in opdracht van wijlen de heer  De Jong (gepensioneerd binnenschipper) uit Lemmer. De boot is gebouwd onder de scheepsnaam "Ostera" bij scheepswerf De Wit te Akkrum. De sleepboot is gebouwd volgens oude tekeningen van een model uit 1928. In 1995 is de kiel gelegd en in 1996 is het schip in de vaart gekomen. Alle gebruikte materialen zijn volgens originele specificaties en nergens is op bezuinigd. De enige concessie die gedaan is, betreft de beting (trekbalken). Normaal loopt de beting door tot op het vlak, maar bij de bouw is gekozen om deze enkel op de achterkajuit te plaatsen. Hierdoor ontstond er extra veel binnenruimte, zodat er een aantal bedstedes gerealiseerd konden worden. Door deze aanpassing heeft de boot momenteel geen sleepfunctie en is nu in gebruik als jacht en rondvaartboot. Indien de beting wordt doorgezet tot op het vlak met verstagingen en een sleephaak wordt aangebracht, verkrijgt de boot weer zijn sleepfunctie. De boot is geschouwd door de behoudcommissie  van de landelijke vereniging de Nederlandse Sleepboot en ingeschreven in de erfgoedregisters. Sleepboot "IJsvogel" doet op gezette tijden ook mee aan nautische evenementen en sleepbootdagen. 

Interieur en indeling

Indeling: een sfeervolle voorkajuit (roef) met een riante rondzit -  goed geoutilleerde kombuis - stuurhuis met extra zitbanken - toiletruimte - aparte wasruimte - achterkajuit met vier vaste slaapplaatsen in vorm van bedsteden- machinekamer - voordek - vooronder met een klein werkplaatsje - panoramisch achterdek met daaronder een groot bergruim - brede gangboorden.

Voorzieningen

Alle noodzakelijke nautische- en communicatieapparatuur - zonnecollectoren - sanitaire voorziening - centrale verwarming in iedere ruimte  - 24 V en  220 V aansluitingen - radio en televisie - alle benodigde keukenapparatuur - etc. etc.

Technische gegevens

Afmetingen en tonnage: lengte over alles: 12 m. - breedte: 3,70 m. - diepgang: 1,05 m. - kruiphoogte: 2,85 m. - waterverplaatsing: 18 ton.

Motorisatie: een krachtpatser van een IVECO 8065M12 6 cilinder  dieselmotor- vermogen: 120 PK - Bouwjaar 1995 

koppeling: merk: ZF - overbrenging: 2:1 

Schroef: materiaal: brons - aantal bladen: 4 - diameter: 68 cm. 

Snelheid: max. 15 à 16 km/ph - kruissnelheid: 10 à 12 km/ph.

 

Maar boven alles is mslb. "IJsvogel" een pareltje van een schip.
WIJ HETEN U GRAAG VAN HARTE WELKOM AAN BOORD!

 

 

 

N.B.
Sleepboot "IJsvogel" is i.v.m. gangboorden en trapjes in de boot helaas niet geschikt voor rolstoelgebonden personen. 
Opvarenden moeten redelijk ter been zijn. 

Op al onze rondvaarten zijn onze algemene voorwaarden en het scheepsreglement van toepassing.