Over de boot

 

DE IJSVOGEL HEEFT EEN OVERDEKT ACHTERDEK!

 

Pareltje van een boot

Nostalgische rondvaartsleepboot "IJsvogel" is gebouwd in opdracht van wijlen de heer Y. de Jong (gepensioneerd binnenschipper) uit Lemmer. De boot is gebouwd onder de scheepsnaam "Ostera" bij scheepswerf De Wit te Akkrum en is replica van een model uit 1928.  In 1995 is de kiel gelegd en in 1996 is de boot in de vaart gekomen en daarbij niet in gebruik geweest om te slepen, maar door Y. de Jong aangepast en ingericht voor pleziervaart.

Alle gebruikte materialen en onderdelen zijn van professionele kwaliteit en bij de bouw en inrichting is nergens op bezuinigd!  De enige concessie die bij de bouw gedaan is, betreft een achterkajuit en de beting (trekbalken). Normaal loopt de beting van het dek door tot op het vlak, maar bij de bouw is gekozen om deze enkel op de achterkajuit te plaatsen. Hierdoor ontstond er veel binnenruimte, zodat aan stuurboordzijde een toiletruimte, aan bakboordzijde een wastafelruimte en verderop in de achterroef een drietal bedstedes (totaal 4 vaste slaapplaatsen) gerealiseerd konden worden. Door deze aanpassing heeft de boot momenteel geen sleepfunctie en is deze in gebruik voor pleziervaart en momenteel met een overdekt achterdek ook als rondvaartboot.  (De overkapping is overigens demontabel d.m.v. boutjes en moeren en niet definitief vastgezet aan de boot, zodat deze origineel blijft.)  Voor wat betreft een sleepfunctie, indien de beting weer zou worden doorgezet tot op het vlak met verstagingen en een sleephaak,  zou de boot gewoon weer een sleepfunctie  kunnen verkrijgen. 

Verder heeft de boot alle moderne hulpmiddelen zoals een elektrische ankerlier, een boegschroef en is de boot voorzien van veel gemakken wat het verblijf aan boord aangenaam maakt. 

De boot is geschouwd door de behoudscommissie  van de Vereniging de Motorsleepboot, toegelaten en ingeschreven in hun erfgoedregisters. Ook is de IJsvogel terug te vinden in het jubileumboek van VDMS. 

Sleepboot "IJsvogel" doet op gezette tijden ook mee aan nautische evenementen en sleepbootdagen en wordt de boot sinds 4 jaar ingezet als rondvaartboot in de omgeving van Delft.

Interieur en indeling

Indeling: een sfeervolle en gezellige nostalgische voorkajuit (roef) met een riante rondzit -  goed geoutilleerde kombuis - stuurhuis met extra zitbanken - toiletruimte - aparte wasruimte - achterkajuit met vier vaste slaapplaatsen in vorm van bedsteden- machinekamer - voordek - vooronder met een klein werkplaatsje - panoramisch overdekt achterdek met daaronder een groot bergruim - brede gangboorden.

Voorzieningen

Alle noodzakelijke nautische- en communicatieapparatuur - groot zonnepaneel - sanitaire voorziening - centrale verwarming in iedere ruimte  - 24 V en  220 V aansluitingen - radio en televisie - alle benodigde keukenapparatuur - riante slaapplaatsen, etc. etc.

Technische gegevens

Afmetingen en tonnage: lengte over alles: afger. 12 m. - breedte: 3,70 m. - diepgang: 1,05 m. - kruiphoogte: 2,85 m. - waterverplaatsing: 18 ton.

Motorisatie: een krachtpatser van een IVECO (8065M12) 6 cilinder  dieselmotor- vermogen: 120 PK - Bouwjaar 1995 

koppeling: merk: ZF - overbrenging: 2:1 

Schroef: materiaal: brons - aantal bladen: 4 - diameter: 68 cm. 

Snelheid: max.  14 km/ph - kruissnelheid: 10 à 12 km/ph.

Maar boven alles is mslb. "IJsvogel" een pareltje van een schip!
WIJ HETEN U GRAAG VAN HARTE WELKOM AAN BOORD!